Keď sa povie čokoláda, tak mnohí si povedia “nemôžem, priberiem”.
Ale je to skutočne tak?
Nemusíme zo svojich životov vypustiť sladkosti alebo čokoládu.
Podstatné je, aby sme si vedeli vybrať kvalitné suroviny a z nich vytvorené potraviny.
Čokoláda od Powerlogy mi presne zapadá do môjho stravovania, doprajem si sladké bez výčitiek.
Prečo nemá byť čokoláda sladká ako cukor?
Od malička považujeme čokoládu za sladkosť. Jedli sme ju ako odmenu či dezert a často krát sme sa jej nevedeli dojesť. A nevieme to ani teraz. Čokoláda ako taká v ľudskej reči však prešla zásadným vývojom a upustila od svojej pravej podstaty. V bežne dostupných konvenčných “čokoládkach” nájdeme viac cukru než kakaa. A s tým môže mať ľudský organizmus reálny problém. Prečo sa zmenila pôvodná receptúra?
Zabudli sme na chuť čokolády
V mliečnych čokoládach nájdete kakaa minimum a v bielych ho budete hľadať celkom zbytočne. Tak sa z čokolády naozaj môže stať “cukorláda” s minimom prospešných látok a s maximom nežiadúcich. Jediná jedna vec, ktorá pravdepodobne ľudí uspokojuje, je jej sladká chuť. Reč je o veľmi kratučkom efekte, keď chuť vnímame cez jazyk. Je to však chuť čokolády alebo cukru? Efekt presladených potravín síce necítime okamžite, ale v dlhodobom horizonte môže na telo pôsobiť až toxicky.
Čo zdravé a dôležité nájdeme v 100 gramoch čokolády?
ODD – odporúčanej dennej dávky
- Vápnik 73,7 mg (7 % ODD)
- Železo 12,0 mg (67 % ODD)
- Horčík 230 mg (58 % ODD)
- Fosfor 311 mg (31 % ODD)
- Draslík 722 mg (21 % ODD)
- Zinok 3,3 mg (22 % ODD)
- Meď 1,8 mg (89 % ODD)
- Mangán 2,0 mg (98 % ODD)
- Selén 6,9 μg (10 % ODD)
4 pozitívne účinky čokolády
Znižovanie rizika srdcovo-cievnych ochorení a s nimi spojený krvný tlak aj cholesterol. Znižovanie rizika súvisí najmä s vysokým množstvom polyfenolov a ďalších aktívnych látok v čokoláde.
Protizápalové účinky – Čokoláda obsahuje látky s protizápalovými vlastnosťami, ktoré znižujú nežiaduce zápaly v tele.
Zlepšovanie nálady a funkcie mozgu – Zlepšovanie funkcie mozgu majú na svedomí spomínané polyfenoly a zdravé tuky v kakau.
Pozitívny vplyv na pokožku – Na základe zloženia čokolády Harvardská univerzita publikovala zoznam vitamínov a minerálov, ktoré sú okrem iného dôležité pre zdravie pokožky.